La cultura d'un pobleEl caragol de Lleida

La cultura d’un poble no s’entendria sense tenir-ne en compte la gastronomia. O, per dir-ho d’una altra manera, Lleida no s’entendria sense parlar del consum de caragols.

El caragol és un animal molt present a la nostra societat i un ingredient destacat de la nostra cultura gastronòmica, que podem trobar en multitud de plats.

En aquest sentit, la demarcació de Lleida és una regió que es caracteritza per l’excel·lent qualitat dels seus caragols.

Per què?

El caragol de Lleida té una mida més reduïda que la resta, una característica que el fa especial i que li atorga la singularitat d’adaptar-se molt bé a la llauna, en què és important encertar el punt de cocció. A més a més, hi ha localitats properes a Lleida on els caragols són deliciosos i s’han guanyat un gran prestigi. Parlem, per exemple, del triangle que formen les terres d’Almacelles, Tamarit de Llitera i Albelda.

Com es cuina?

El 80 % de vegades el cuinem a la llauna, i la resta, acostumem a fer-lo acompanyat d’altres carns. Pel que fa a les salses, podem acompanyar-lo amb allioli, catxipanda, samfaina, sobrassada, etc. També el trobem en sopes i servit en tapes. Fins i tot s’ha inventat l’entrepà de caragols

Festa gastronòmicaL’Aplec del Caragol

L’Aplec del Caragol de Lleida és una festa gastronòmica, coneguda arreu de l’Estat i d’Europa i organitzada al voltant de la cuina del caragol, que se celebra a la ciutat de Lleida a la fi de maig. És considerada una Festa d’Interès Turístic Nacional i una Festa Tradicional d’Interès Nacional.

La primera edició va tenir lloc l’any 1980 als Camps Elisis, amb unes 300 persones i unes 12 colles. Des d’aleshores no ha parat de créixer i actualment hi participen unes 12.000 persones, la qual cosa la converteix en un autèntic fenomen de masses.